Insumed


Vegán vagy vegetáriánus életmódot folytat és szeretne bővebb információkat tudni az Ön számára kifejlesztett INSUMED termékekről és az INSUMED módszerről?


A vegán életmód és az INSUMED

 

Napjainkban egyre népszerűbb a vegán, illetve vegetáriánus táplálkozás. Mindezt nem divatként kell értelmeznünk, hiszen ez egy életmódváltással egybekötött életszemlélet.

A vegán, illetve vegetáriánus táplálkozás számos pozitív hatással érinti egészségünket. Ugyanakkor a növények nem tartal­mazzák a tápanyagokat (pl. esszenciális aminosavakat, vitaminokat) olyan mennyiségben és minőségben, ami szükséges a szervezetünk egészséges működéséhez.

Erre egyfajta megoldást nyújthat különböző fajta növények kombinációjának fogyasztása, azonban tudnunk kell, hogy ehhez milyen növényeket kell fogyasztanunk. Gyakran olyan sok növényi táplálékot kellene megennünk vagy meginnunk a megfelelő napi tápanyagbevitelhez, amit nem tudunk kivitelezni. Ha nem gondoskodunk az optimális tápanyagbevitelről, hamarosan hiánybetegségek léphetnek fel. Túlsúlyos emberek számára különösen nehéz a megfelelő vegetári­ánus étrend összeállítása.

A vegán életmódot folytató sportolók izomzatának megőrzéséhez vagy növe­léséhez szükséges fehérje biztosítása olyan nagy mennyiségű növényi táplálék elfogyasztását igényelné, ami sok esetben nehezen megvaló­sítható.

A vegán táplálkozással kapcsolatos ne­hézségekre és az említett problémákra megoldást kínál a testösszetétel méréssel (BIA) egybekötött, személyre szabott vegán táplálkozási koncepció, és az INSU­MED vegán tápszercsalád.

A mottónk: „Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie.”

 

Az INSUMED vegán táplálkozási koncepció

 

A koncepció célja, hogy azok számára is elérhetővé tegye az INSUMED orvosi diéta­terápiát, akik

 • vegán életmódot folytatnak,
 • allergiások a tejfehérjére,
 • laktózérzékenyek,
 • gluténérzékenyek,
 • allergiások a szójára vagy
 • orvosi javaslatra Hashimoto thyreoiditis esetén. (Pontosan endokrinológustól meg lehet kérdezni!)
 • szeretnének kevesebb állati eredetű fehérjét fogyasztani amellett, hogy éhezés és hiánybetegségek nélkül, izomzatuk megtartása mellett egészsége­sen fogyjanak.

A VEGÁN INSUMED Thrinkmahlzeit borsó-, napraforgó-, tök- és mandulafehérje felhasz­nálásával készül, emellett szója-, tejfehérje-, laktóz (tejcukor)- és gluténmentes.

 

Mit jelent a vegetáriánus, vagy vegán táplálkozás?

 

A vegetarianizmus a „vegetábilis”, azaz „növényi” szó­ból ered és azt a táplálkozási gyakorlatot je­lenti, amelynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasz­tását elveti. Elutasítják az állati termékek fogyasztását és kizárólag növényi eredetű ter­mékeket fogyasztanak. A vegetarianizmus nemcsak étrendet, hanem egyúttal életmódot és életfilozófiát is jelent.

 

A vegetáriánus táplálkozás típusai

 
 

A vegetárius táplálkozás közös jellemzője, hogy az étrend alapját a növényi nyersanya­gok és élelmiszerek adják, másrészt mellőzik a vörös húsok és húskészítmények fogyasz­tását. Megkülönböztetünk tradicionális és atípusos vegetárius formákat.

 1. Tradicionális vegetáriánusok

Szemivegetáriánus: a növényi élelmiszere­ken kívül halat, csirkét, tojást, tejet és tejter­méket fogyaszt. Hagyományosan nem tar­tozik a vegetárius típusai közé

Ovo-laktovegetáriánus: a növényi élelmi­szereken kívül tejet, tejterméket és tojást fogyaszt.

Laktovegetáriánus: a növényi élelmiszere­ken kívül tejet és tejterméket fogyaszt.

Ovovegetáriánus: a növényi élelmiszereken kívül csak tojást fogyaszt.

Szigorú vegetáriánus (vegán): Az etikai ve­gánok teljesen elutasítják az állatok árucik­ké tételét, így semmilyen állati terméket nem használnak (étkezésen kívül sem) pl. méz, szőrme, bőr, gyapjú és selyem elutasí­tása jellemzi őket. Egyéb általánosan használt állati termékek is mellőzésre kerülnek: méhviasz, csontszén, csontporcelán, kármin, kazein, zselatin, halenyv, lanolin, disznózsír, állati oltó, sellak (állati eredetű gyanta), faggyú, tejsavó, stb. Nincs egyet­értés abban, hogy milyen fokig kell kerülni az összes állati, különösen a rovaroktól származó termékeket. Személyes döntés kérdése a felsorolt termékek használata.

 1. Atípusos vegetáriánus

„Nyers koszton” élők: hőkezelő műveletek nélküli vegán étrendet jelent, mindent nyer­sen fogyasztanak. Semmit nem fogyaszta­nak, ami iparilag feldolgozott.

Jellemző nyersanyagaik: zöldség: ami tisz­tít, gyümölcs: ami élénkít, gabona: ami táp­lál. Utóbbit nyersen, csíráztatva, áztatva fo­gyasztják. Naponta kétszer, napkeltekor és napnyugtakor étkeznek.

Fruitáriánusok: főleg gyümölcsöt, ritkán diót, mézet, olívaolajat esznek.

Makrobiotikus táplálkozás: a Zen makrobi­otikus filozófia és a Zen buddhista tanokon alapul. Az élelmiszereket jin és jang kategó­riába sorolják. Jang: ami tilos (hús, hal, tej, tojás); nem megengedett a tej, a tejtermék, a túlfinomított élelmiszerek (pl. cukor), az iz­gatószerek (aromás tea, kávé) fogyasztása és fűszerek alkalmazása. Jin: gyümölcs, zöldség.

Az étrend gerincét a gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hü­velyesekkel, gyümölcsökkel és olajos mag­vakkal. 10 diétás fokozatból áll, amelyeket –3-tól +7-ig számokkal jelölnek. Az egyes fokozatokban egyre szigorúbbak az előírá­sok pl. +7 fokozat: a „szénhidrátok” (szénhidrát-dús magvak, barnarizs) aránya 100%-ra emelkedik.

A legszigorúbb fokozat elérése előtt is az egyes élelmi anyagoknak, élelmiszereknek megfelelő arányban kell szerepelnie: 50-60% főtt, teljes értékű (hán­tolatlan) gabonanemű, 5-10% zöldségalapú leves, 25-30% párolt zöldség, 5-10% főtt hü­velyes. Elsősorban az évszaknak megfelelő és az adott térségben termeszthető zöldsé­geket ajánlja. Folyadékot keveset, elsősor­ban gyógyteákat fogyasztanak. Csecsemő­táplálásra speciális ételt, kokohot használ­nak, amely rizs, gabona, árpa, bab és sze­zámmag őrleményének keverékéből készül. Nagy-Britanniában a makrobiotikus étrend alkalmazása csecsemő- és gyermekkorban bűntettnek számít.

Hare Krishna követők: laktovegetáriánus étrenden élnek

 

Jógavegetáriánus: lakto-ovovegetárius étrend jellemzi őket

Organikus táplálkozás: tartósítószer és mesterséges adalékanya­goktól mentes, növényvédő szerek nélkül termesztett „bio” élelmi anyagokat használ fel.

 Vegetarianizmus várandósság és szoptatás alatt

A gondosan, kellő változatossággal, szaksze­rűen összeállított a szemivegetáriánus és lakto-ovo étrend többnyire fedezni tudja a vá­randósság és a szoptatás ideje alatt az ener­gia- és tápanyagszükségletet, de ebben az esetben is vas, cink, és B12-vitamin pótlás szükséges.

A várandósság és a szoptatás idején a megfelelő étrend összeállításához min­denképpen célszerű táplálkozástudományi szakember, dietetikus segítségét kérni, hogy az anyatejjel táplált csecsemő egészségesen fejlődjön.

 

A vegetárius táplálkozás előnyei

Epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos megbetegedések (többek között elhízás, szív-, érrendszeri megbetegedések, diabetes, daganatos betegségek, epekő, ve­sekő, osteoporosis, rheumatoid arthritis, de­mentia) ritkábban fordulnak elő vegetáriánu­soknál.

Számos tudományos cikk foglalkozik a szó­ja, prosztatarák és melldaganat megelőzésé­ben és kezelésében alkalmazott pozitív hatásaival. Megemlítik a szója fitoöszt­rogén tartalma miatti a menopauzás tünetek enyhítésében betöltött szerepét is.

Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy a vegetáriánusok életmódja is egészségesebb az átlagnál.

 • Energiabevitel

Többnyire tartózkodnak a túlzott energiabevi­teltől, így ideális vagy néha még az alatti test­tömeg jellemzi őket. Általában nem fogyasz­tanak cukrot (üres kalória), finomított élelmi­szereket (fehér kenyér, fehér liszt). A magas rostbevitel telítő hatása és a több mozgás is segít az ideális testtömeg megőrzésében. Nem vonatkozik ez azokra, akik csak a hús elhagyását értik a vegetáriánus étrend alatt, ugyanakkor rendszeresen és nagy mennyi­ségben fogyasztanak olajat, lisztet, cukrot.

 • Több növényi eredetű fehérje fogyasztása

Elsősorban a gabonafélék és a száraz hüve­lyesek nagyobb mennyiségéből ered.

 • Csökkentett zsírbevitel, kevés telített zsírsav értékesebb zsírsavösszetétel

Állati eredetű zsiradék csak a tejből, a tejter­mékekből és a tojásból kerül a szervezetükbe.

 • Alacsonyabb koleszterinbevitel
 • Magasabb rostbevitel

A nagy mennyiségű cereáliák- és zöldség-, gyümölcsfogyasztásnak köszönhető.

 • Kevés só felhasználás
 • Minimális cukor, inkább méz felhasználása

 

A vegán étrend hátrányai

 

Az energiaellátottság nem mindig kielégítő

A növényi táplálékok energiasűrűsége kicsi, így a nagy mennyiségben elfogyasztott ételek sem fedezik mindig az energiaszük­ségletet. A főzelékfélék, zöldségek, gyü­mölcsök energiatartalma többnyire alacso­ny, átlagosan 20-50 kcal 100 grammra vonatkoz­tatva. A száraz hüvelyesek energiatartalma 320-340 kcal/100 g, a tésztáké, a rizsé, az árpagyöngyé valamivel magasabb.

 • Komplett fehérjék hiánya

A növényi fehérjék 1-2 esszenciális amino­savban hiányosak, így inkompletteknek te­kinthetők. A növények helyes párosításával kompletté tehetjük az egyes étkezéseket.


Vegán INSUMED termékekAz INSUMED speciális, vegán termékeit ta­pasztalt szakorvosok, táplálkozási szakér­tők, élelmiszer technológusok, valamint gyógyszerészek fejlesztették ki. A terméke­ket kizárólag Németországban gyártják és nagyon szigorú minőségellenőrzés alá vetik.

Magyarországon az Országos Gyógyszeré­szeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél a termékek regisztrálva vannak, ez is ga­rancia a kiváló minőségre.

Az INSUMED vegán termékek egy táplálko­zási terápia alapvető részét képezik, csak személyesen az INSUMED táplálkozási ta­nácsadóknál, táplálkozási terápia keretei között lehet megvásárolni. Az INSUMED ve­gán termékei laktóz- és gluténmentesek.

INSUMED Trinkmahlzeit VEGÁN

  Az INSUMED Trinkmahlzeit vegán gyógyá­szati célra szánt élelmiszerpor. Egy kiegyen­súlyozott étrend, részleges táplálásra szolgá­ló, speciális összetevője az elhízás és az ezzel esetlegesen egyidejű kahexia vagy szarkopé­nia gyógyítására, megelőzésére. A vanília íze­sítésű, INSUMED Trinkmahlzeit VEGÁN szója­fehérjével készül. A szójabab fehérjéi amino­sav készletük alapján közel teljes értékűek, lizinben és treoninban gazdagok.

A szójafehérjével készült tápszer az összes esszenciális aminosavat (komplett fehérjé­ket) megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza. Komplett fehérjeforrás.


INSUMED Trinkmahlzeit VEGÁN SZÓJA NÉLKÜL

 Az INSUMED Trinkmahlzeit vegán gyógyá­szati célra szánt, szójamentes élelmiszerpor. Egy kiegyensúlyozott étrend, részleges táplá­lásra szolgáló, speciális összetevője az elhí­zás és az ezzel esetlegesen egyidejű kahexia vagy szarkopénia gyógyítására, megelőzésé­re. A vanília ízesítésű, INSUMED Trinkmahlze­it VEGÁN szójamentes gyógyászati célra szánt élelmiszer borsó-, napraforgó-, tök- és mandulafehérjével készül.

A borsófehérje lizin és treonin nevű esszenci­ális aminosavakban gazdag, azonban metio­ninban és triptofánban hiányos. A naprafor­gómag, a mandula és a tök fehérjéi ezzel szemben gazdagok metioninban és tripto­fánban, melynek köszönhetően tökéletesen komplettálják a borsófehérjét.

Komplett fehérjeforrás, az összes esszenci­ális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza.


Miben tudják segíteni a Trinkmahlzeit vegán tápszerek a kiegyensúlyozott növényi táplálkozást?


A Vegán szójás és szójamentes tápszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy a napi 2 alkalommal történő fogyasztása esetén, a minimum 22-25 g komplett fehérjét biz­tosítja, ami nem tartalmazza a választott tej, vagy növényi ital fehérjetartalmát. Te­héntejet fogyaszthat az, aki nem csak kizárólag növényi tápanyagokat vesz magá­hoz. Aki kizárólag növényi ételeket fogyaszt, az választhat a növényi italok közül. A szójaital jó választás lehet a szója tartalmú tápszerhez, mert az még dl-enként 3 g komplett fehérjét tartalmaz, míg a többi ismert növényi ital fehérjetartalma elenyésző mennyiségű. Így elkészítve a szójatejjel 30-35 g komplett fehérje biztosítható.

Aki a szójamentes tápszert választja, a növényi italok közül a szójatartalmú italt ebben az esetben nem javasoljuk.

Ha vízzel keverik össze a tápszert, akkor 1 adaghoz legalább 3 kanál tápszerpor szükséges, így kapunk a két adagban 30-35 g körüli komplett fehérjét.

Aki a szójás, vagy szójamentes vegán tápszerrel diétázik, biztos lehet benne, hogy napi 2 alkalommal komplett fehérjéket fogyaszt és a nagy étkezésnél nem kell olyan szigorúan összeállítani az étrendet. Az izomtömegének megfelelő fehérje mennyi­séget tanácsadója számolja ki, hogy fogyása tökéletes legyen.

BESTFORM Vegán

A vanília ízesítésű, INSUMED BESTFORM VE­GÁN szójafehérjével, borsófehérjével és len­magliszttel készül. Kiváló minőségű fehér­je-koncentrátum vegánoknak, vegetáriánu­soknak, sportolóknak. Az összes esszenciá­lis aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza, komplett fehérjefor­rás. B-vitaminokat tartalmaz (B1, B2 és B6) az energia-anyagcsere támogatására. Segít­séget nyújthat vegánok, vegetariánusok és sportolók esetleges fehérjeszegény táplálko­zásánál a fehérjék pótlásához. A magas fe­hérjetartalom támogatja az izomfelépítést, segíti a csontok működését. A vas és cink segíti a vegánok immunrendszerének stabili­tását. B6-vitamin tartalma támogatja a fehér­jefelhasználást és segít a kifáradás csökken­tésében. Nem tartalmaz mesterséges színe­zéket, tartósítószert.

Extra magas fehérjebevitel

A Vegán Bestform magas fehérjetartalma (29 g/adag) miatt, 2 adag fogyasztása már minimum 58 g komplett, teljes értékű fehérje bevitelt jelent a választott növényi ital nélkül. Figyelembe véve a felnőttek átlagos fehérje igényét (0,8-1,0 g/testsúlykg) 60-80 kg átlagos ember számára már a napi fehérje bevitelt teljesíti. A sportolók pedig könnyen érik el a számukra szükséges 1,2-1,5-(2,0) g/ testsúlykg fehérje bevi­telt kiegyensúlyozott sportolói táplálkozás mellett.